Skönt med sommar eller....

Efter ytterligare en termin i skolan så är det då äntligen dags för sommar, så skönt tänker jag varje år!  MEN så fort skolan är slut så måste man jobba. Att vara student idag är inte det lättaste när det kommer till ekonomin. Först får man ca 7000:- i månaden som ska räcka till hyra (4800:-) sen ska busskortet betalas (700:-) sen måste man ju ha en telefon som kostar med fast pris (600:-). Detta är ju kostnader som vilken människa som helst måst ha. Hyra, busskort och telefon kostar mig alltså 6100:- i månaden. Kvar till mat, nöje och kläder är alltså 900:-. Vad kostar ett par skor idag? eller ett par jeans? Skulle gissa att det kostar ungefär alla mina slantar (900:-) om jag skulle behöva ett par. Vad händer om jag blir sjuk? Alla behöver vi ju gå till tandläkaren! Tandläkaren går jag till 1 gång per år och det kostar i snitt 700:- då jag ibland behöver ordna till någon tand. Många studenter tvingas välja bort tandläkaren för att det är för dyrt, drar sig för att gå till läkaren då det kostar för mycket.

Studenter lever idag på en budget som ligger under "existensminimun". Inflationen i Sverige pressar priser runt om i landet till det dyrare men studentens peng står still.

Jag som tex har haft jobb tidigare och köpt bil och renoverat min dåvarande lägenhet passade på att ta ett lån. Detta betalar jag tillbaka idag varje månad den 25. 1500:- betyder minus på 600:- i kassan varje månad. Så självklart måste jag skaffa ett jobb.. MEN! Som student får man inte tjäna så mycket, tror att det är runt 70,000:- per år = 35,000:- per termin och då är det bruttolön. Så netto är det väl runt 25,000:-. Tjänar jag över det beloppet så blir jag betalningsskyldig till csn! Jag blir alltså straffad för att jag tjänar pengar och betalar skatt, inte konstigt att studenter jobbar svart!

Till Jul får man bara ca 3500:- för då går man ju inte en hel termin, likaså i slutet av Juni då man inte studerar då heller, men man slutar väl inte att leva bara för att man inte går i skolan? Nästa utbetalning sker i slutet av Augusti så sommaren bjuder på minimalt med nöjen och extremt mycket jobb. Men inte för mycket bara, måste ju tänka mig för så att jag inte tjänar för mycket då blir det riktigt dyrt! Sen måste jag spara på jobbtimmarna så jag kan jobba lite under terminen oxo.... Hmm och folk som alltid säger jag har det så bra som är student! Skulle byta mot ditt jobb ett tag så jag fick ha lediga helger, semester lite nya kläder och känslan av att kunna gå ut och äta utan att leta upp det billigaste på menyn.

Men jag har faktiskt valt att studera själv så jag ska inte klaga (så mycket). Att få utöva mitt drömyrke får kosta några år av slit och fattigdom. Jag är lycklig idag och skulle inte byta min livssituation mot allt smör i småland :-)

Dagen D..

Jahopp då har man genomfört fystesterna till polishögskolan. Var riktigt roligt idag och lärorikt. Klarade alla testerna utan problem faktiskt. Det bästa under dagen var nog ändå sammanhållningen som alla hade. När någon låg efter eller behövde göra om ett moment så ställde sig alla runt omkring och hejade fram varandra!

Att springa var det svåraste momentet för mig. 9 min och 30 sek hade man på sig och idag var det varmt och riktigt kvavt. Svetten spruta ur pannan men det spelade ingen roll då man lyftes fram av alla (blivande kolleger?) till en tid på 9 min. Nu värker kroppen och alla spänningar man haft inför testerna börjar sakta släppa, skönt! Precis sett Sverige vinna med 2-0 och nu ska jag ner till statiol och fira med en burk pringles för det är jag värd :-)
Nu är det bara att vänta till i slutet på Juli för att få reda på om man kommer vidare, hoppas.

Nu är det äntligen sommar för mig också!!

Dagen före..

Imorgon är det då äntligen dags dags för fystesterna. Om jag vill bli en polis någon dag så måste dessa tester klaras! Egentligen är det inga svårare tester men jag har lite problem med att löpa 2km under 9 minuter och 30 sekunder. Speciellt nu i dagarna då jag dras med en förkylning. Egentligen ska man nog inte springa när man är förkyld men jag har liksom inget val. Ikväll åt jag en stor portion med pasta sen i med 1 ipren och så smörjde jag in bröstet med tigerbalsam. Klockan 13:00 smäller det och klockan ringer 9:00 då stora portionen med havregrynsgröt skall avverkas. Nu ska jag lägga mig och se på Juno, sen ska jag drömma om hur mitt lopp kommer vara vara, för det har jag läst att ala idrottsmän gör natten innan...

Lycka till R.....!!!!!!

Personalmöte...

Ikväll hade vi xtrainsatt personalmöte och det var svettigt värre när chefen skriver att ALLA måste komma oavsett orsak i princip! Detta brukar inte betyda ett bra omen när han skriver ner det på det viset. Hela förra veckan, helgen och denna veckan har jag varit något så otroligt företagsam på jobbet och visat framfötterna! Ok, smörat heter det väl då... Så idag kom dagen jag fruktade, mötet! Huhh hur skulle detta sluta. Har egentligen inte gjort något dumt på jobbet, men chefen är lite skrämmande med sin mördarblick och kanske skulle jag få skit för något som någon annan hade gjort..... När vi hade satt oss till bords ( på restaurangen jag hade bokat btw, axela, som jag kan rekommendera varmt) så började han med att säga tack för allt bra jobb vi gjort under sista halvåret, och att han skulle bjuda alla på mat och att vi fick dricka precis vad och hur mycket vi ville! Han hade alltså stämt möte för att säga vilket bra jobb vi gör och hur stolt han är över oss samt att önska oss en trevlig sommar.
Och jag som var så orolig..... Fick en rejäl klapp på axeln och tack personligen för allt bra jobb. Snacka om bra företagsanda, tänk om alla företag skulle göra så helt appropå, då skulle man få glada & lojala medarbetare för priset av en middag och ett par (i mitt fall) ramlösa!

Så hoppas alla får en trevlig sommar, själv ska jag jobba hela sommaren men jag kommer stå rak i ryggen och möta alla kunder med ett leende!

RSS 2.0